Kooperacije među brodarima - Karmelić, Jakov (Array, 2007)
U radu se obrazlažu potrebe za velikim kapitalnim ulaganjima u pokretanje linijskog kontejnerskog servisa. Jedan od mogućih načina smanjivanja troškova kontejnerskog linijskog servisa, a da se pritom kvalitetom i vozarinama odgovori na zahtjeve krcatelja je ulazak brodara u razne vrste kooperacija. Obrazlaže se integracijski razvoj kooperacija kroz zemljopisni djelokrug, opseg sredstava kooperacije, tipove kooperacija i moguće trajanje. Detaljno se navode različiti tipovi ugovora o kooperaciji, te se opisuju sinergijski efekti koji se ostvaruju putem kooperacija. Tabelarno se prikazuju današnje najveće globalne kooperacije među brodarima, kao i izračun cijene slota