Računalni program za određivanje geometrijskih i hidrodinamičkih značajki brodskog vijka - Radonić, Mladen (Array, 2007)
U radu se razmatra izbor i optimizacija brodskog vijka te je prikazan računalni program za određivanje geometrijskih i hidrodinamičkih značajki brodskog vijka. Brodski vijak mora biti vrlo učinkovit, ne bi smio stvarati neželjene vibracije i buku te se naposljetku ne bi smjelo dopustiti erozijsko oštećenje uslijed kavitacije na krilima. Glavni zadatak projektanta jest pronaći ravnotežu između ovih zahtjeva. Početni pristup kod projekta brodskog vijka uobičajeno se temelji na rezultatima ispitivanja slobodne vožnje sustavno mijenjanih nizova modela brodskih vijaka. Time su obuhvaćene promjene u nizu projektnih parametara kao što su broj krila, omjer uspona, površina krila i oblici presjeka. Brodski vijak koji odgovara značajkama određenog niza može se brzo projektirati kako bi odgovarao zahtijevanim projektnim uvjetima. Na temelju dobro poznatih polinoma B-sustavnog niza brodskih vijaka razvijen je računalni program «BroVi». Program se može uspješno koristiti za optimizaciju brodskog vijka kao i za određivanje radne točke (broj okretaja, poriv, moment, snaga)