Analytical methods for the determination of heavy metals in the textile industry - Zeiner, Michaela (Array, 2007)
Teški metali u otpadnim vodama tekstilne industrije čine ogroman problem za okoliš, a kada se nalaze na tekstilnim materijalima iskazuju potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje. U tekstilnoj industriji teški se metali vrlo često rabe kao oksidansi, bojila te sredstva za poboljšavanje svojstava postojanosti. S obzirom na to da su toksični učinci teških metala na ljudsko zdravlje danas veoma dobro poznati , vrlo je važno kontrolirati njihovu prisutnost tijekom proizvodnje i prerade tekstilnih materijala. Maksimalno dopuštene količine teških metala koje se nalaze na tekstilnim materijalima, pa se tijekom uporabe mogu ekstrahirati znojenjem i tako štetno utjecati na zdravlje ljudi, regulirane su različitim standardima . Prema njima, potrebno je određivati i pratiti metale na materijalima, za što je moguće primijeniti nekoliko različitih analitičkih metoda.