Branič-kule na burgovima kontinentalne Hrvatske od 13. do 15. stoljeća - Horvat, Zorislav (Array, 2007)
Važan dio burgova kontinentalne Hrvatske od 13. do 15. stoljeća bile su branič-kule, namijenjene obrani pri opsadi i stanovanju. Smještane su obično na smjeru mogućega napada, a rjeđe na mjestu ulaza u burg. Tijekom vremena one su mijenjane i osuvremenjivane, opremane uređajima za ugodnije stanovanje i bolju obranu. Tlocrti su im bili uglavnom kvadratni i pravokutni, veličine do 12/12 m, ali bilo je i drukčijih oblika tlocrta. Pojavom vatrenoga oružja one gube prvotnu namjenu