Graditeljska obnova izgorjeloga sela Brezovac Žumberački 1937./38 - Kranjčević, Jasenka (Array, 2007)
Graditeljsku obnovu izgorjeloga sela Brezovac Žumberački od 1937./38. organizirala je Kraljevska banska uprava Savske banovine. Analiza obnove rađena je na temelju skupljenih podataka iz različitih izvora: novinskih članaka, obilaska terena, katastarske i geodetske podloge i iskaza seljaka. Obnova sela Brezovac Žumberački stavljena je u kontekst društvenih prilika koje su vladale na selu između dva svjetska rata u Hrvatskoj te je uspoređivana s poznatim primjerima planiranih graditeljskih obnova izgorjelih sela (Donji Kraljevec i Kolarec). Obnova sela Brezovca Žumberačkog predstavlja jedinstven primjer planirane graditeljske obnove planinskoga sela u Hrvatskoj