Krajobraz : suvremena europska kretanja, slovenski model i iskustva, stanje u Hrvatskoj - Marić, Mara (Array, 2007)
Prikazana su suvremena europska kretanja u pokušajima određenja metodološkog postupka vrjednovanja i tipološke klasifikacije krajobraza u Europi. Istaknute su osnovne poteškoće koje prate taj proces, s posebnim osvrtom na situaciju u Sloveniji, kao i na stanje u Hrvatskoj. Rad potvrđuje tezu da ne postoji u potpunosti usuglašen pristup u metodologiji klasificiranja, a time i zaštite krajobraza na europskoj razini, niti to isto postoji u Hrvatskoj