Andrija Mohorovičić as a meteorologist - Orlić, Mirko (2007)
Sažetak: U članku se iznosi pregled aktivnosti Andrije Mohorovičića u području meteorologije. Pokazuje se da je kao meteorolog bio uključen u nastavni i stručni rad tijekom cijelog svojeg profesionalnog djelovanja, te da se znanstveno bavio meteorologijom do svojih ranih četrdesetih godina – dakle, prije nego se posvetio znanstvenom seizmološkom istraživanju i tako došao do čuvenog otkrića plohe doskontinuiteta između Zemljine kore i plašta. Mohorovičić je predavao meteorologiju na Nautičkoj školi u Bakru (1882–1891) te kasnije na Sveučilištu u Zagrebu (od 1894. godine). Što se tiče stručnog rada u području meteorologije, najznačajnija su mu postignuća utemeljenje meteorološke postaje u Bakru (1887), početak meteorološkog prognoziranja u Hrvatskoj (1893) i uspostavljanje mreže hrvatskih meteoroloških postaja (1901). Mohorovičićeva meteorološka istraživanja uključivala su, između ostalog, klimatološku studiju oblaka i njihovog gibanja u području Bakra, izučavanje tornada koji je pogodio Novsku te rano istraživanje zagrebačkih klimatskih prilika. Kako je pokazano u jednom nedavno objavljenom članku, Mohorovičić je također dao pionirski doprinos istraživanju atmosferskih rotora, detaljno opisujući vrtlog s horizontalnom osi što ga je opažao iz Bakra (1889); to je otkriće utjecalo na kasnije istraživanje sličnih pojava u Engleskoj i Njemačkoj, ali ga je nakon pedesetak godina međunarodna znanstvena zajednica zaboravila
Bibliografija: 31 jed
Sažetak
Keywords: Andrija Mohorovičić