Influence of weather types on concentrations of metallic components in airborne PM10 in Zagreb, Croatia - Bešlić, Ivan, fizičar (Array, 2007)
Sažetak: U radu je istražen utjecaj tipova vremena na dnevne koncentracije frakcije lebdećih čestica PM10 te olova, mangana i kadmija sadržanih u PM10 u razdoblju od 2000. do zaključno 2002. godine. Koncentracije su mjerene u sjevernom, rezidancijalnom dijelu Zagreba, podalje od većih izvora onečišćujućih tvari. Tipovi vremena (radijacijski, greben visokog tlaka, oborinski, vjetreni te jugoistočna i sjeverozapadna advekcija), određeni su na temelju sinoptičkih karata. Povišene koncentracije primijećene su tijekom radijacijskoga tipa i jugoistočne advekcije, a najniže tijekom vjetrenoga tipa vremena.Rezultati općenito ukazuju na važnu ulogu lokalnih izvora onečišćenja, naročito industrijske zone. Kako je slika za kadmij donekle drugačija, u daljnjem radu potrebno je ispitati ulogu daljinskog prijenosa u onečišćenju kadmijem.Uvjeti koji pogoduju povićenim razinama onečišćenja dogodili su se tijekom promatranog razdoblja u 37% ispitanih dana, a općenito ih karakterizira: 1) slab vjetar i slaba turbulencija, odnosno slabo razrijeđivanje onečišćujuće tvari (noću i zimi tijekom radijacijskog tipa vremena), ili 2) jugoistočno strujanje (pri jugoistočnoj advekciji te danju tijekom radijacijskog tipa) koje prenosi polutante od industrijske zone prema mjernom mjestu. Stoga onečišćujuće tvari koje su emitirane u industrijskoj zoni prilično često prolaze nad istočnim dijelom Zagreba