Boundary layer ozone in Osijek, eastern Croatia - Kovač, Elvira (Array, 2007)
Sažetak: Prikazani su rezultati prvih mjerenja volumnog udjela ozona u Istočnoj Slavoniji tijekom sezone rasta (1.travnja do 30.rujna) 2002.godine. Mjerno mjesto na sjevernoj strani grada Osijeka uz rijeku Dravu na visini od oko 50 m iznad tla odabrano je da se mogu razlikovati dva tipa zračnih masa: ruralno-močvarne sa sjevera i gradsko-predgradske s juga. Izmjereni satni proscjeci udjela ozona u zraku varirali su od 0 do 80 dijelova u milijardu, a srednja je vrijednost iznosila 35 ppb. Niske vrijednosti ukazuju na dobru izmješanost zraka. Usporedbom vrijednosti uz vjetar iz sjevernog odnosno južnog sektora nisu nađene bitne razlike pa se tako ne očekuju problemi fotokemijskog onečišćenja zraka u gradu Osijeku