Project description : high resolution environmental modelling and evaluation programme for Croatia ( EMEP4HR) - Jeričević, Amela (Array, 2007)
Predstavljen je međunarodni projekt: Environmental Modelling and Evaluation Programme for Croatia (EMEP4HR), odnosno: "Program modeliranja i procjene kvalitete zraka za područje Hrvatske na finoj rezoluciji". Radi se o zajedničkom projektu Norveške i Hrvatske meteorološke službe, Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za energiju i zaštitu okoliša (EKONERG) u vremenskom trajanju od 2006 do 2010 godine. Osnovni zadatak ovoga projekta je razvoj i verifikacija sustava za modeliranje kakvoće zraka na području Hrvatske u svrhu njegove operativne primjene u području praćenja i planiranja zaštite okoliša od atmosferskog onečišćenja. Projekt će omogućiti stabilni, dugoročni razvoj hrvatskih stručnih i znanstvenih kapaciteta koji će podupirati sustav i strategiju zaštite okoliša. Jedan od ciljeva EMEP4HR projekta je izrada detaljnog katastra emisije onečišćujućih tvari na finoj rezoluciji: 10 km x 10 km na području cijele Hrvatske i 1km x 1 km u urbanim središtima (Zagreb i Rijeka), te razvoj modela transporta i disperzije polutanata primjenom novih shema za proračun koeficijenta vertikalne, K(z), i horizontalne, K(x,y), difuzije koji će uvažavati specifičnosti našega podneblja i topografskih uvjeta. Nova metoda proračuna vertikalne difuzije temelji se na linearnoj-eksponencijalnoj funkciji poznatih analitičkih svojstava, a ujedno predstavlja opći oblik O'Brienovog polinoma trećeg reda, trenutno je u fazi verifikacije u operativnoj verziji modela. Inicijalni rezultati pokazuju dobre rezultate i izvedivost projekta. Osim što će omogućiti hrvatskim stručnjacima razvoj alata za modeliranje i procjenu kakvoće zraka na državnoj razini, projekt će omogućiti i razvoj modela za predviđanje i simulaciju uvjeta onečišćenja u urbanim i industrijski razvijenim središtima