Psychological consequences of war trauma and postwar social stressors in women in Bosnia and Herzegovina - Klarić, Miro (Array, 2007)
Cilj: Odrediti posljedice psihotraume u žena u Hercegovini koje su tijekom rata bile izložene dugotrajnim i opetovanim traumatskim doživljajima i poslijeratnim socijalnim stresorima.Postupci: Istraživanje je provedeno na sustavnom uzorku od 367 odraslih žena koje su podijeljene u dvije skupine. Jedna skupina (n=187) uključivala je žene iz zapadnog Mostara koje su bile izložene teškim ratnim i poslijeratnim traumama.Druga skupina (n=180) je uključivala žene iz urbanih područja zapadne Hercegovine koje nisu bile izravno izložene ratnim razaranjima i materijalnim gubicima, ali su rat iskusile posredno kroz vojačenje članova njihovih obitelji i prijatelja.Demografski podatci o ženama prikupljeni su upitnikom koji je razvijen za ovo istraživanje. Podatci o izloženosti traumi i simptomima post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP) prikupljeni su Harvardskim upitnikom o traumi (Harvard Trauma Questionnaire – HTQ), inačica za Bosnu i Hercegovinu.