Secondary traumatization of wives of war veterans with posttraumatic stress disorder - Frančišković, Tanja (Array, 2007)
Cilj: Odrediti simptome sekundarnog traumatskog stresa i moguće utjecaje demografskih i socioekonomskih čimbenika na pojavu sekundarnog traumatskog stresa u supruga ratnih veterana s post-traumatskim stresnim poremećajem (PTSP).Postupci: U istraživanju je sudjelovalo 57 supruga ratnih veterana kojima je dijagnosticiran PTSP i koji su liječeni u Centru za psihotraumu u Rijeci, Republika Hrvatska.Sa svakom ženom napravljen je kratak strukturirani intervju u svrhu prikupljanja demografskih i socioekonomskih podataka. Žene su samostalno ispunile prilagođenu inačicu Upitnika za procjenu posredne traumatizacije (Indirect Traumatization Questionnaire) od 16 čestica kako bi se odredilo postojanje simptoma sekundarnog traumatskog stresa koji odgovaraju simptomima PTSP-a prema četvrtom izdanju Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne poremećaje. Rezultati: Od 56 supruga veterana koje su sudjelovale u istraživanju, 32 su imale 6 ili više simptoma sekundarnog traumatskog stresa, dok samo 3 nisu imale ni jedan simptom.Dvadeset i dvije žene su zadovoljile dijagnostičke kriterije za sekundarni traumatski stres.Žene sa sekundarnim traumatskim stresom bile su u braku duže vrijeme nego žene bez tog poremećaja (aritmrtička sredina±standardna devijacija, 19,1±9,1 vs 13,2±7,8 godina, P=0,016).Jedanaest od 22 žene sa sekundarnim traumatskim stresom i 8 od 34 žene bez sekundarnog traumatskog stresa bile su nezaposlene (P=0,05). Zaključak: S obzirom na činjenicu da je više od trećine supruga ratnih veterana zadovoljilo kriterije za dijagnozu sekundarnog traumatskog stresa, zaključujemo da bilo kakvo liječenje koje je usmjereno na veterane s PTSP-om mora obuhvatiti i njihove obitelji