Early cardioprotective effect of sevoflurane on left ventricular performance during coronary artery bypass grafting on a beating heart : randomized controlled study - Husedžinović, Ino (Array, 2007)
Cilj:Procijeniti kardioprotektivni učinak sevoflurana na rad lijeve srčane klijetke za vrijeme ugradnje premosnice koronarne arterije na kucajućemu srcu s normalnom prijeoperacijskom funkcijom lijeve klijetke. Postupci: Randomizirana kontrolirana studija uključila je 32 bolesnika kojima je anestezija inducirana sevofluranom a potom su randomizirani za primanje 1 minimalne alveolarne koncentracije (MAC) sevoflurana pri završetku udisaja (n=16) ili 2 do 3 mg kg-1 h-1 propofola (n=16). Mjereni su ubrzanje tijeka krvi u aorti, srčani indeks i frekvencija, srednji arterijski i središnji venski tlak, i to 5 minuta nakon indukcije anestezije, na početku i nakon 15 minuta trajanja ishemije, te 15 minuta nakon zatvaranja prsne kosti.Rezultati: Srčana frekvencija, srednji arterijski i središnji venski tlak nisu se razlikovali ni unutar ni između dvaju skupina bolesnika.U skupini koja je primila sevofluran povećalo se ubrzanje 15 minuta nakon ishemije (10,3±3,5 m/s2; P=0,004) i 15 minuta nakon zatvaranja prsne kosti (10,7±3,9 m/s2; P<0,001).U skupini koja je primila propofol group ubrzanje se smanjilo nakon početka ishemije (P<0,001) i ostalo je smanjeno 15 minuta nakon zatvaranja prsne kosti (P=0,001odnosno P=0,024). Na početku ishemije i 15 minuta nakon zatvaranja prsne kosti ubrzanje je bilo veće u skupini koja je primila sevofluran (P=0,017odnosno P=0,046).U skupini koja je primila sevofluran nisu se pojavile razlike u srčanom indeksu, a u skupini koja je primila propofol srčani se indeks značajno smanjio na početku ishemije (P<0,001).Na početku ishemije i 15 minuta nakon toga srčani se indeks značajno razlikovao između dvije skupine (P=0,002 odnosno P=0,011).Zaključak: Srčana funkcija bila je bolje očuvana u bolesnika anesteziranih sevofluranom nego u onih anesteziranih propofolom