Contribution of forensic anthropology to identification process in Croatia : examples of victims recovered in wells - Šlaus, Mario (Array, 2007)
Cilj:Opisati doprinos forenzičke antropologije iskapanju, analizi i identifikaciji žrtava Domovinskog rata pronađenih u bunarima.Postupci: Od 1996 do danas u 13 bunara pronađeni su posmrtni ostatci 61 osobe.U 6 bunara pronađeni su ostatci jedne osobe, u 1 bunaru ostatci dvije osobe, a u 6 bunara ostatci 3 ili više osoba.Većina bunara, u kojima je pronađeno 90,2% (55/61) žrtava, nalazi se unutar radijusa od 4 km od hrvatsko-srpske granice.Rezultati: Forenzički antropolozi re-individualizirali su 26/61 (42,6%) osoba iz skeletoniziranih i pomiješanih ostataka, pružili osnovne biološke podatke o spolu, godinama u trenutku smrti i visini žrtava (n=37), i ostvarili pozitivnu identifikaciju prepoznavanjem jedinstvenih obilježja na kosturu (predsmrtni lomovi i dokazi o kirurškim zahvatima) u 3/37 (8,1%) slučaja. Analiza traume koji su napravili forenzički antropolozi pomogla je utvrđivanju uzroka smrti u 38/61 (62,3%) osoba i mogućeg uzroka smrti u 18/61 (29,5%) osoba.Najčešća trauma koja je bila uzrok smrti (27/38,71,0%) u žrtava pronađenih u bunarima bila je jedna prostrijelna rana iz vatrenog oružja. Zaključak: Forenzički antroplozi u bliskoj suradnji s forenzičkim odontolozima, forenzičkim patolozima, kriminolozima, i molekularnim biolozima znatno su pridonijeli analizi trauma i identifikaciji ratnih žrtava pronađenih u bunarima