Tie : an accessory fashion detail or a symbol? - Šakić, Vlado (Array, 2007)
Cilj:Prvi cilj istraživanja bio je utvrditi učestalost nošenja kravate i poslovne marame u različitim prigodama te provjeriti razlike s obzirom na dob i stupanj naobrazbe.Drugi cilj bio je utvrditi pripisuju li se muškarcima koji često nose kravatu pojedina obilježja češće nego muškarcima koji kravatu nose rijetko te provjeriti razlike u pripisivanju obilježja s obzirom na spol, dob, stupanj naobrazbe te koliko sama osoba često nosi kravate.Metoda: Analizirani podaci prikupljeni su 2005. godine metodom usmene ankete na nacionalnom reprezentativnom uzorku.Sudionici su odgovarali koliko često nose kravatu odnosno poslovnu maramu u devet različitih prigoda, te su za 14 obilježja procjenjivali je li svako od njih više zastupljeno u muškaraca koji općenito često nose kravate.Rezultati: Kravate se najčešće nose u svečanijim i formalnijim prigodama (npr. vjenčanja, svečana okupljanja), a razmjerno najrjeđe prigodom obiteljskih okupljanja i na putovanjima.U svim prigodama poseban simbol u danoj situaciji