Social free energy of a Pareto-like resource distribution - Stepanić, Josip, st (Array, 2006)
Za organizaciju kojoj je raspodjela resursa opisana funkcijom sličnom Paretovom određujemo socijalnu slobodnu energiju i druge veličine primjenom termodinamičkog formalizma. Makroskopska dinamika organizacije povezana je s promjenama u pridruženim termodinamičkim veličinama putem promjena u funkciji raspodjele resursa. Diskutiramo kako veličine termodinamičkog porijekla tvore optimalni skup indikatora stanja organizacije, kao pouzdani iskaz mikrodinamike