Dinamika sadržaja humusa i vodozračni odnosi u tlu u intenzivnoj stakleničkoj proizvodnji povrća i cvijeća - Parađiković, Nada (Array, 2007)
Istraživanje je provedeno u staklenicima (ukupne površine 5,2 ha) u Magadenovcu na području istočne Hrvatske tijekom razdoblja od 1985. do 2002.godine.U okviru intenzivne proizvodnje povrća i cvijeća postavljen je pokus na površini od 500 m2.Kod takve proizvodnje vrlo često nije moguće obaviti oranje te se kao osnovna agrotehnička mjera, zbog povećane vlažnosti tla ili kratkoga vremenskoga roka u pripremi supstrata/tla, koristi rotokopačica, koja u jednom prohodu obavi pripremu podloge za sadnju iduće kulture.Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi posljedice višegodišnje primjene rotokopačice te dinamiku sadržaja humusa i organske tvari u tlu tijekom 17 godina.U tu svrhu obavljene su višestruke kemijske i fizikalne analize tla, kojima je utvrđeno da se intenzivnom proizvodnjom na pokusnoj površni tijekom 17 godina istraživanja značajno smanjio sadržaj organske tvari (1995. godine - 8,60%, a 2002. god.– 5,00%) u površinskome sloju.U podpovršinskom sloju (od 35-50 cm) količina organske tvari je za oko 50% manja. Istovremeno, uz smanjivanje količine organske tvari u tlu, dolazi i do zakiseljavanja, jer su vrijednosti pH izmjerene u 1mol/dm3 KCl tijekom istraživanja niže za oko 1,4 pH jedinice u površinskom, a za oko 0,5 pH jedinica u podpovršinskom sloju te reakcija otopine tla od slabo kisele postaje kisela (pHKCl 2002. godine=4,8).Smanjivanje količine organske tvari i humusa u supstratu/tlu dovelo je zbijanja površinskoga sloja, smanjene količine pora, odnosno narušavanja vodozračnih odnosa u tlu.Ova su istraživanja pokazala kako treba uključiti kompletni agrotehnički zahvat u obradi tla