Vertical flux regulation and plankton composition in a simple ecological system : snapshots from the small marine Lake Rogoznica (Croatia) - Svensen, Camilla (Array, 2008)
Istraživan je vertikalni protok u malom, slanom, plitkom i djelomično anoksičnom jezeru Rogoznica (istočna obala Jadranskog mora) na temelju sastava planktona, produkcije zooplanktonskih fekalnih peleta i vertikalnog protoka ugljika. Jezero je prirodno eutroficirano s visokim koncentracijama hranjivih soli, a posebito čestičnim organskim ugljikom (POC) i relativno niskoj raznolikosti vrsta. Nekoliko pronađenih vrsta su pokazivale visoke brojnosti. Zbog svoje jednostavne ekološke strukture i slabih fizikalnih sila jezero Rogoznica se smatra prirodnim laboratorijem pogodnim za istraživanje planktona