Bilateral optic neuritis as initial menifestation of neurosyphilis in a HIV-positive patient - Konjević Pernar, Slavica (Array, 2008)
Sifilis, bolest koja je do pedesetih godina prošloga stoljeća bila smrtonosna, otkrićem penicilina postala je izlječivom. U posljednjih nekoliko godina bilježi se porast incidencije kako u svijetu tako i kod nas, osobito uz suinfekciju virusom humane imunodeficijencije (HIV). Prikazujemo slučaj 40-godišnjeg muškarca koji se javio zbog naglog pada vidne oštrine na oba oka praćenog vrtoglavicom. U dostupnoj medicinskoj literaturi, prema našim saznanjima, dosad nije opisan slučaj optičkog neuritisa kao prve i jedine manifestacije suinfekcije HIV i sifilisa