Full manufacturing versus subcontracting business models in the Croatian textile and clothing industry - Anić, Ivan-Damir (Array, 2008)
Svrha je ovoga istraživanja istražiti strategijsko poslovanje i uspješnost dviju grupa proizvođača u industriji tekstila i odjeće u Hrvatskoj: proizvođača u punome poslu i proizvođača u doradnome poslu (lohn). Hipoteze su testirane na podacima koji su prikupljeni anketom provedenom u razdoblju od prosinca 2006. do veljače godine 2007. Podaci su analizirani primjenom statističke metode ANOVA i dvosmjerne tabulacije. Rezultati istraživanja pokazuju da proizvođači u punome poslu imaju veće troškove i veću opremljenost rada. Oni također isplaćuju i veće plaće i skloniji su provoditi istraživanje i razvoj, dizajn i istraživanje tržišta. Proizvođači u punome poslu investiraju u razvijanje vlastitih robnih marki, marketing i u promociju, statistički značajnije više nego proizvođači u doradnome poslu. Analiza pokazuje i to da proizvođači u punome poslu ostvaruju veću proizvodnost, ali ne i veću profitabilnost. Predstavljeni model omogućuje proizvođačima da bolje ocijene svoju postojeću tržišnu poziciju i sukladno strateškim smjernicama repozicioniraju se na tržištu.