Forecasting business and growth cycles in Croatia - Bačić, Katarina (Array, 2008)
Ovaj članak opisuje razvoj i prognostička svojstva kompozitnog prethodećeg pokazatelja hrvatskog gospodarstva - CROLEI, svrha kojeg je da prognozira poslovne cikluse i cikluse rasta. Struktura članka slijedi tijek zadnje revizije CROLEI pokazatelja, zasnovane na NBER barometarskoj metodi. Nakon što se ukratko opisuju osnovne karakteristike CROLEI pokazatelja i njegove baze podataka, prelazi se na određivanje točaka zaokreta u referentnoj seriji (indeks volumena industrijske proizvodnje) pomoću Bry-Boschan algoritma. Kombinirajući grafi čku analizu, test Grangerove uzročnosti i Waldov test isključenja, dolazi se do liste od 15 vremenskih serija s najboljim prethodećim svojstvima. Rekurzivna ocjena Grangerovog testa se primjenjuje da bi se utvrdilo jesu li prethodeća svojstva vremenskih serija stabilna tijekom promatranog razdoblja. Zatim se od 15 najboljih serija konstruira 14 kompozitnih prethodećih pokazatelja. Grangerov test se pritom primjenjuje da bi se odlučilo koji od 14 pokazatelja ima najbolja prognostička svojstva. Novi CROLEI pokazatelj je sastavljen od 7 vremenskih serija i prethodi referentnoj seriji 8 mjeseci. Osim novog CROLEI pokazatelja, izračunat je i indeks rasipanja, koji je pomoćna mjera za predviđanje poslovnih ciklusa i ciklusa rasta.