Scaling-up undergraduate medical education: enabling virtual mobility by online elective courses - Kukolja Taradi, Sunčana (Array, 2008)
Cilj:Ocijeniti izborne predmete na hrvatskim medicinskim fakultetima koji se odvijaju elektroničkim putom, a s obzirom na virtualnu mobilnost profesora i studenata i suradnju unutar virtualnog tima. Postupci: Ozračje za virtualno učenje koje je nastalo u sklopu Tempus Programa Europske Unije omogućilo je hrvatskim medicinskim fakultetima da osmisle i organiziraju izborne predmete u dodiplomskoj nastavi koji se odvijaju elektroničkim putom. Uz pomoć Moodle-a, sustava za virtualno učenje koji se osniva na otvorenom kodu, složena su tri izborna predmeta za studente druge godine četiri hrvatska medicinska fakulteta, Predmeti su zamišljeni tako da potiču učenje utemeljeno na rješavanju problema, radu na projektima, donošenju odluka i radu u timovima. Svrha takvog rada je da se postignu bolji rezultati nego oni koji bi se postigli individualnim radom. Predmete smo ocjenjivali na osnovi ocjena na završnom testu i studentske evaluacije predmeta. Rezultati: Od 68 studenata koji su pohađali e-predmete, 97% (n = 66) je položilo završni ispit. Anonimni upitnik koji je poslan elektroničkim putom ispunilo je 83% (n = 50) studenata. Većina studenata izrazila je zadovoljstvo e-predmetima, uglavnom zato jer su imali više kontakata s mentorima i kolegama (n = 47), zbog bolje mogućnosti samoprocjene (n = 38), fleksibilnijeg načina učenja (n = 33), boljeg pristupa materijalima za učenje (n = 32), bržeg i lakšeg pristupa informacijama (n = 31), i kvalitetnije kommunikacije s mentorima i kolegama (n = 28). Iako je 38 od 50 studentata smatralo da je sudjelovanje u e-predmetima zahtjevnije nego tradicionalna nastava, više od polovine (n = 27) bi ponovno upisalo takav predmet. Zaključak: Izborni e-predmeti mogu biti uspješan model za suradnju profesora i studenata na fakultetima i integraciju e-učenja u nastavne programe