Effect of surgical training course on performance of minor surgical procedures in family medicine physicians' offices : an observational study - Gmajnić, Rudika (Array, 2008)
Sažetak: Istražiti utjecaj pohađanja kirurškog tečaja na broj manjih kirurških zahvata izvedenih u ordinacijama liječnika obiteljske medicine. Postupci: Usporedili smo broj manjih kirurških zahvata koje su izveli liječnici obiteljske medicine u 59 ordinacija u Osijeku i okolici, Hrvatska, 12 mjeseci prije i nakon 40-satnog praktičnog kirurškog tečaja. Tečaj je održan u rujnu 2006, pod vodstvom kirurga i specijalista obiteljske medicine. Uključivao je zahvate na uraslim noktima nožnih prstiju, apscesima/komedonima, malim ranama, primjenu anestezije, dezinfekciju, uporabu i sterilizaciju kirurških instrumenata i liječenje antibioticima. Rezultati: Broj malih kirurških postupaka izvedenih u ordinacijama liječnika obiteljske medicine se gotovo udvostručio nakon tečaja (503 vs 906 nakon tečaja, P<0,001, Wilcoxon test). Medijan broja zahvata na apscesima/komedonima po liječniku povećao se s 1 na 6 (P<0.001, Wilcoxon test), broj zahvata na malim ranama sa 111 na 217 (P<0,001, Wilcoxon test), a broj zahvata na uraslim noktima sa 120 na 186 (P=0,004, Wilcoxon test). Pedeset posto liječnika nije izvodilo zahvate, bez obzira na tečaj. Nije bilo povezanosti između broja izvedenih zahvata, dobi liječnika, dužine zaposlenja i smještaja ordinacije (grad ili selo). Međutim, pokazali smo da su muškarci izveli više zahvata nego žene kako prije tako i nakon tečaja (apscesi/komedoni: P<0,001, odnosno P=0,108; urasli nokti: P=0,008, odnosno P=0,008; male rane: P=0,030 odnosno P<0,001). Zaključak: Praktični tečajevi mogu motivirati liječnike da izvode više kirurških zahvata i tako povećaju broj usluga koje se nude u primarnoj zaštiti. Liječnice bi trebalo više ohrabrivati da izvode manje kirurške zahvate