Psychological problems in children of war veterans with posttraumatic stress disorder in Bosnia and Herzegovina : cross-sectional study - Klarić, Miro (Array, 2008)
Cilj: Odrediti psihološke probleme djece veterana s posttraumatskim stresnim poremećajem;;uzrokovanim ratnom traumom, prema izjavama njihovih očeva.;;Postupci: Istraživana skupina sastojala se od 154 veterana s PTSD-om uzrokovanim ratnom;;traumom koji su liječeni u Mostarskoj kliničkoj bolnici. Kontrolna skupina se sastojala od 77;;veterana bez PTSD-a koji su izabrani iz veteranskih udruga metodom sniježne grude. Za;;prikupljanje podataka rabili smo Opći demografski upitnik (General Demographic Questionnaire),;;prvi i četvrti modul Harvardskog upitnika za traumu – inačica za Bosnu i Hercegovinu (Harvard;;Trauma Questionnaire – Bosnia and Herzegovina version) i Upitnik o razvojnim, emocionalnim i;;ponašajnim problemima u djece, koji je razvijen za potrebe ovoga istraživanja.;;Rezultati: Značajno više veterana s PTSD-om nego veterana bez PTSD-a izjavilo je da njihova;;djeca imaju razvojne (omjer izgeda [OR], 2,37; 95% raspon pouzdanosti [CI], 1,51-3,73), ponašajne;;(OR, 3,92; 95% CI, 1,53-10,03) i emocionalne probleme (OR, 17,74; 95% CI, 2,40-131,10).;;Zaključak: PTSD uzrokovan ratnom traumom u veterana je povezan s primijećenim problemima u;;njihove djece. To može imati dugotrajne posljedice na oblikovanje djetetove ličnosti