Immunohistochemically detected high expression of matrix metalloproteinase-2 as predictor of poor prognosis in Duke's B colon cancer - Šundov, Željko, liječnik (Array, 2008)
Summary: Imunohistokemijskom metodom pokazati lučenje matriksne metaloproteinaza 2 (MMP-2) u Dukovom B karcinomu debelog crijeva i odrediti njegovu povezanost s dobi, spolom, stupnjem, postojanjem vaskularne invazije i ukupnim preživljenjem bolesnika. Postupci: Istraživanje se odvijalo od siječnja 1995. do prosinca 1997. Imunohistokemijskom analizom, rabeći monoklonalna protutijela MMP-2, odredili smo lučenje MMP-2 u 152 uzorka Dukeovog B karcinoma fiksrana u formalinu i uklopljena u parafin. Imunohistokemijsko lučenje određivano je semikvantitativno. Vrijeme preživljenja analizirano je Kaplan-Meierovom metodom, a log-rank test je rabljen za analizu razlika između skupina. Coxov model proporcionalnog hazarda rabljen je za multivarijatnu analizu. Rezultati: Univarijatna analiza je pokazala da su pozitivan test na MMP-2, visok histološki stupanj, vaskularna invazija, muški spol, i dob starija od 60 godina bili povezani s kraćim preživljenjem bolesnika s Dukeovim B karcinomom debelog crijeva (P u rasponu od 0,023 do <0,001). Multivarijatna analiza je pokazala da su samo pretjerano lučenje MMP-2 (P<0,001; omjer štetnosti (prema engl., harm ratio) [HR]=3,64) i vaskularna invazija (P<0,001; HR=4,27) bili povezani s kraćim ukupnim preživljenjem. Zaključak: Lučenje MMP-2 je važan nezavisni pokazatelj kraćeg preživljenja bolesnika s Dukeovim B karcinomom debelog crijeva i trebalo bi ga uzimati u obzir pri donošenju odluka o uporabi adjuvantne terapije kod tih bolesnika