Cyclin D1 and p27 expression as prognostic factor in papillary carcinoma of thyroid : association with Clinicopathological parameters - Pešutić-Pisac, Valdi (Array, 2008)
Cilj: Odrediti prognostičku vrijednost regulatora staničnog ciklusa – ciklina D1 i p27 u papilarnim;;karcinomima štitnjače.;;Postupci: U istraživanje smo uključili 180 bolesnika s papilarnim karcinomom koji su operirani u;;kliničkoj bolnici u Splitu između 1999. i 2001. Kliničke podatke prikupili smo iz bolesničkih;;kartona i histopatoloških nalaza. Rabili smo metodu imunohistokemije na uzorcima fiksiranim;;formalinom i uklopljenim u parafin uz pomoć protutijela p27 i D1. Kvantifikacija se osnivala na;;intenzitetu i raspodjeli nuklearnog bojenja.;;Rezultati: Univarijatna analiza pokazala je da su spol (P=0,019) i kapsularna invazija (P=0,010);;značajni prediktori metastaziranja karcinoma u limfne čvorove, dok dob (P=0,96), histopatološka;;varijanta (P=0,075), veličina (P=0,556) i multifokalnost (P=0,131) nisu. Univarijatna analiza je;;također pokazala da pojačano lučenje ciklina D1 (P<0,001) i slabije lučenje p27 (P<0,001) predviđa;;metstaziranje tumora u limfne čvorove. Nađena je značajna korelacija između lučenja ciklina D1;;(P=0,024) i p27 (P=0,029) u prognostičkoj skupini s visokim i prognostičkoj skupini s niskim;;rizikom. Skupina s niskim rizikom imala je negativan ciklin D1 a pozitivan p27, dok je skupina s;;visokim rizikom imala pozitivan ciklin D1 i negativan p27. Multivarijatna analiza je potvrdila da su;;spol (P=0,041), kapsularna invazija (P=0,027) i p27 (P<0,001) snažni nezavisni prediktori;;metastaziranja karcinoma u limfne čvorove u skupini bolesnika s visokim rizikom.;;Zaključak: Imunohistokemijska analiza lučenja p27 može biti korisna za određivanje rizika;;metstaziranja karcinoma u limfne čvorove i agresivnog ponašanja papilarnih tumora štitnjače