Utjecaj spona na tlačnu nosivost betonskih stupova - Radnić, Jure (Array, 2008)
Prikazani su rezultati eksperimentalnih ispitivanja utjecaja spona na tlačnu nosivost i deformabilnost centrično opterećenih betonskih stupova kvadratnoga poprečnog presjeka. Istražen je utjecaj čvrstoće betona te razmaka i ploštine spona na graničnu nosivost i deformabilnost stupova. Rezultati pokazuju da se granična nosivost i granično skraćenje ispitivanih stupova povećava s povećanjem količine poprečne armature, pri čemu je primaran utjecaj razmaka spona, a ne njihova debljinu