Kinetički model polimerizacije uz difuncionalni peroksidni inicijator - Šoljić, Ante, filozof (Array, 2008)
Sažetak: Reakcije i procesi radikalnih polimerizacija temeljni su i najviše upotrebljavani tehnološki postupci dobivanja polimernih materijala. Radikalnim mehanizmom, međutim, nije moguće povećati brzinu polimerizacije, a da se istodobno ne smanji molekulna masa polimera. Nedavnim istraživanjima homopolimerizacije stirena u masi postignuto je bitno poboljšanje u proizvodnosti uporabom inicijatora s dvije peroksidne skupine različitih sklonosti toplinskom raspadu. Takvi inicijatori podliježu postupnom raspadu i na taj način stalno proizvode slobodne radikale tijekom procesa polimerizacije, dajući, pri određenim reakcijskim uvjetima, potpunu konverziju monomera i polimer velike mase i uže raspodjele masa u usporedbi s monofunkcionalnim peroksidnim inicijatorima. Kao rezultat, vrijeme reakcije može se znatno skratiti bez potrebe mijenjanja reaktorskog sustava. U ovom radu dan je detaljan pregled i usporedba mehanizama i kinetičkih modela polimerizacije slobodnim radikalima uz monofunkcionalni i difunkcionalni peroksidni inicijator