Zaštita morskog okoliša u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu Republike Hrvatske - Ćorić, Dorotea (Array, 2008)
Sažetak: U radu se daje prikaz propisa Republike Hrvatske koji se odnose na zaštitu morskog okoliša u njezinom zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu. Proglašenjem navedenog pojasa Republika Hrvatska, a u skladu sa zakonodavnim i provedbenim ovlaštenjima obalnih država iz Konvencije UN -a o pravu mora iz 1982.godine, može donositi vlastite propise radi sprječavanja, smanjivanja i nadziranja onečišćenja u tom prostoru. U radu se osobita pozornost posvećuje Pravilniku o zaštiti morskog okoliša u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu Republike Hrvatske koji je na snazi od svibnja 2008. godine. Posebno se naglašavaju ovlaštenja nadležnih tijela Republike Hrvatske u slučaju povrede odgovarajućih propisa te mogućnost njihova sankcioniranja