Quantifying extreme risks in stock markets : a case of former Yugoslavian states - Žiković, Saša (2008)
Jedan od razloga zbog kojeg su investitori bili nespremni na visoke gubitke na tržištima kapitala koji su se dogodili nakon početka hipotekarne krize u SAD-u zasigurno se nalazi u neobičnoj činjenici da su mnogi investitori bili uvjereni da se zbog velikog broja neovisnih agenata na tržištima kapitala, ona moraju ponašati prema teoremu centralnog limita tj. da su povrati na tržištima kapitala normalno distribuirani. Očito je da je paradigma normalnosti još jedanput iznevjerila, a ugled mjera rizika koje se temelje na VaR-u ozbiljno je uzdrman. Alternativna mjera rizika koja u ovim teškim vremenima puno obećaje i uspješno kvantificira ekstremne gubitke jest kondicionalni VaR (CVaR). VaR predstavlja gubitak koji se može ostvariti od određene investicije, u promatranom razdoblju, uz određenu vjerojatnost, dok je CVaR prosječni gubitak koji se može očekivati ukoliko je realizirani gubitak veći ili jednak predviđenom VaR-u. U ovom radu testiranje CVaR modela je provedeno na burzovnim indeksima Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Provedeno testiranje pokazuje da su CVaR modeli uspješni u predviđanju ekstremnih gubitaka koji su se dogodili na analiziranim tržištima. Posebno uspješnim su se pokazali modeli temeljeni na generaliziranoj distribuciji ekstremnih vrijednosti te predloženi CVaR model temeljen na hibridnoj povijesnoj simulaciji
Bibliografija: 16 jed
Sažetak
Keywords: Financijski rizici -- Burze -- Teorija ekstremnih vrijednosti