Research and development activity as a growth factor of foreign owned SMEs in selected Central and Eastern European countries - Aralica, Zoran (Array, 2008)
Ovo istraživanje ima za cilj objasniti ulogu aktivnosti I&R kao faktora rasta malih i srednjih poduzeća u stranom vlasništvu u odabranim zemljama srednje i istočne Europe (Hrvatska, Istočna Njemačka, Poljska i Rumunjska). Istraživanje se zasniva na mikro analizi tj. fokus je na obilježjima malih i srednjih poduzeća u stranom vlasništvu u svakoj od selektiranih zemalja gdje je populacija malih i srednjih poduzeća u stranom vlasništvu podijeljena na dvije skupine. Prva je skupina ona poduzeća koja su postigla visoki rast i druga je kontrolna skupina, poduzeća koja nisu postigla ubrzani rast. Empirijska analiza se zasniva na poštanskoj anketi izravnih stranih ulagača u proizvodnji u selektiranim zemljama. Prikupljanje podataka izvršeno je u 2006. i travnju i svibnju 2007. godini. Rezultati pokazuju da su mala i strana poduzeća s visokim rastom pokazivala tendenciju za suradnjom u aktivnostima I&R ponajprije s ostalim poduzećima (snabdjevačima i potrošačima), za razliku od ostalih poduzeća koja su pokazivala tendenciju prema suradnji u I&R aktivnostima s ostalim jedinicama multinacionalnih kompanija i to u slučaju bivše Istočne Njemačke, i ovaj je nalaz statistički potvrđen upotrebom hi-kvadrata. U kontekstu aktivnosti I&R kao izvora znanja za inovacijske aktivnosti i aktivnosti I&R malih i srednjih poduzeća s ubrzanim rastom istaknuta je važnost aktivnosti I&R suradnje s lokalnim snabdjevačima i potrošačima. Ta je aktivnost relativno važnija u usporedbi s ostalim izvorima znanja kao što su postojeće znanje multinacionalnih kompanija i suradnje u aktivnostima I&R sa znanstvenim institucijama