The effect of organic selenium supplementation on the antioxidative characteristics and lipid peroxidation of chicken blood during fattening and after fasting - Piršljin, Jasna (Array, 2008)
Selen je esencijalni element u hranidbi životinja zbog svojih antioksidativnih značajki. Organski selen, prirodni oblik selena, pokazuje bolje učinke u održavanju antioksidativnog statusa životinja nego anorganski selen. U radu je istražen utjecaj dodavanja organskoga selena u hranu na aktivnost glutation peroksidaze (GSHPx), koncentraciju glutationa (GSH) i jačinu lipidske peroksidacije (TBARS) u krvi pilića tijekom tova i nakon 48-satnog gladovanja. Kontrolna skupina (n = 40) hranjena je standardnom hranom (min. 0,15 ppm natrijeva