Ceratothoa oestroides (Risso, 1826) in bogue (Boops boops L.) and picarel (Spicara smaris L.) from the Velebit channel in the Northern Adriatic - Matašin, Željka (Array, 2008)
Usne šupljine bukava (Boops boops L.) i gira oblica (Spicara smaris L.) ulovljenih u blizini Novog Vinodolskog (Velebitski kanal, Hrvatska) pregledane su na prisutnost račića - nametnika Ceratothoa oestroides. Uzorci su uzmani jednom mjesečno, u razdoblju od lipnja do studenoga 2003. Nametnik je utvrđen u usnoj šupljini u pet od 39 pregledanih bukava (prevalencija 12,82) i u 17 od 163 gire oblice (prevalencija = 10,43), odnosno ukupno u 22 ribe (prevalencija = 10,43). Pretežitost nametnika bila je nešto veća tijekom prva tri mjeseca. Statistički minimalna korelacija utvrđena je između dužine riba i dužine nametnika