The effect of fasting on the concentrations of total proteins and of uric acid as well as on aminotransferase activity in duckling blood plasma - Tlak Gajger, Ivana (Array, 2008)
Istražen je utjecaj šestodnevnog gladovanja na koncentraciju ukupnih bjelančevina i mokraćne kiseline, te aktivnosti aspartat-aminotransferaze [aspartate:2-oxoglutarate aminotransferase (AST); EC 2.6.1.1] i alanin-aminotransferaze [L-alanine:2-oxoglutarate aminotransferase (ALT); EC 2.6.1.2] u krvnoj plazmi pačića pekinške patke. U dobi od 28 dana pačići su bili podijeljeni u dvije skupine: kontrolnu skupinu (n= 28) i pokusnu skupinu koja je podvrgnuta šestodnevnom gladovanju (n= 28) i pokusnu skupinu koja je podvrgnuta šestodnevnom gladovanju (n = 32). Nakon 3., 4., 5. i 6. dana gladovanja žrtvovano je po 8 pačića pokusne skupine i po 7 pačića kontrolne skupine. Krv za analizu uzimana je s heparinom kao antikoagulansom, istovremeno pokusnoj i kontrolnoj skupini. U dobivenoj krvnoj plazmi spektrofotometrijski su određene koncentracije ukupnih bjelančevina i mokraćne kiseline, te aktivnosti AST i ALT. Tijekom pokusnoga razdoblja koncentracija ukupnih bjelančevina u krvnoj plazmi izgladnjivanih pačića bila je značajno niža od kontrolnih vrijednosti i to 3. dana (P = 0,0239) te 4., 5. i 6. dana (P = 0,0012). Nakon petodnevnog pokusnog razdoblja u izgladnjivanih pačića utvrđena je značajno viša (P = 0,018) vrijednost koncentracije mokraćne kiseline nego u kontrolnoj skupini, no istodobno je u kontrolnoj skupini zabilježena najniža koncentracija mokraćne kiseline tijekom cijeloga pokusnoga razdoblja. U odnosu na kontrolnu skupinu značajno niža aktivnost AST zabilježena je nakon 5. dana gladovanja (P = 0,0276), a aktivnosti ALT nakon 4. dana gladovanja (P = 0,0410). Niska koncentracija ukupnih bjelančevina u pačića pokusne skupine i smanjena aktivnost navedenih enzima vjerojatno je posljedica smanjene obnove bjelančevina u organizmu zbog nedostatka aminokiselina iz probavnoga trakta u vrijeme gladovanja