Analiza i prognoza glavnih tokova kontejnerskog prometa u svijetu - Poletan-Jugović, Tanja (Array, 2008)
S namjerom da se provede geoprometna analiza stanja i prognoze tokova kontejnerskog;;prometa u svijetu, u radu se analizira brzi rast kontejnerskog prometa;;uključujući njegov sve značajniji udio u pomorskoj i ukupnoj svjetskoj trgovini.;;Posebno se ispituje regionalni razmještaj kontejnerskog prometa u svijetu, precizirajući;;vodeće regije, ali i smjerove (pravce) kretanja kontejnerskog prometa u svijetu.;;Analizirajući intenzitet i dinamiku kontejnerskog prometa svjetskih luka, kao;;referentnih čvorišta u kolanju kontejnerskih robnih tokova, definiraju se vodeće;;svjetske, azijske, američke i europske kontejnerske luke. Temeljem aktualnih podataka;;i postojećih prognoza o kretanju i razvitku kontejnerskog prometa, analizirana;;su predviđanja razvitka kontejnerske trgovine kao i raspodjele volumena kontejnerskog;;prometa prema vodećim tržišnim regijama