Dirofilaria repens infection in a dog in Croatia : a case report - Džaja, Petar, veterinar; Beck, Ana; Kiš, Gordana; Gudan Kurilj, Andrea; Živičnjak, Tatjana; Artuković, Branka; Beck, Relja; Hohšteter, Marko; Šoštarić-Zuckermann, Ivan-Conrado; Grabarević, Željko (2008)
U radu je prikazan nalaz invazije psa parazitom Dirofilaria repens koja je utvrđena razudbom. Uzrok smrti bio je peritonitis uzrokovan rupturom crijevnog divertikula. Razudbom je utvrđena teška kaheksija, flegmonozna upala potkožja u lakatnom, koksalnom i karpalnom području te jetrena ciroza praćena žuticom. Histopatološkom pretragom uočene su mnoge mikrofilarije u svim pregledanim organima, pretežito intravaskularno, u flegmoni, jetri, limfnom čvoru i plućima. U druga dva, inače zdrava psa, koji su držani zajedno s razuđenom životinjom, utvrđena je dirofilarioza Knottovim testom, koja je bila izliječena ivermektinom
Bibliografija: 20 jed
Sažetak
Keywords: Psi -- Crijeva -- Upalne bolesti