Measuring and increasing the productivity model on maritime container terminals - Beškovnik, Bojan (Array, 2008)
Ovaj članak predstavlja mogućnosti optimizacije na lučkom kontejnerskom;;terminalu u cilju postizanja povećanja produktivnosti sustava i optimiziranja kapaciteta;;terminala. Članak posebno prikazuje pogled na produktivnost lučkog;;kontejnerskog terminala; kako se produktivnost mjeri, metodologiju mjerenja i;;faktore utjecaja na elemente produktivnosti. Nadalje, opisane su akcije za poboljšanje;;produktivnosti, koje ne zahtijevaju posebna ulaganja i pod kontrolom su;;planske službe te specijalista za produktivnost na terminalu.;;Upravljanje lučkog kontejnerskog terminala je kompleksan proces, koji uključuje;;velik broj različitih ekonomskih i operativnih odluka. Menedžment mora razviti;;elemente i strategije mjerivosti produktivnosti i uspostaviti adekvatan model;;odluka za njezino povećanje. Predloženi model olakšava upotrebu novih tehnologija;;i radnih pravila na duže vrijeme, ali istodobno omogućava implementaciju;;srednjoročnih i kratkoročnih strategija, koje poboljšavaju produktivnost na način;;koji je sukladan s ključnim interesima cijelog sustava. U ovom kontekstu, članak;;predlaže specijalno radno mjesto za menedžera kvalitete produktivnosti, čija je;;svrha razvoj različito brzo upotrebljivih strategija i rješenja. Sa svojom značajnom;;ulogom u planiranju, takva osoba može dati potporu menedžmentu terminala u;;evaluaciji najboljih razvojnih i optimizacijskih odluka