Analiza relevantnih indikatora formiranja robnih tokova na paneuropskom koridoru Vc - Poletan-Jugović, Tanja (Array, 2008)
Pravci i intenzitet robnih tokova osnovni su pokazatelj položaja i konkurentnosti;;prometnog pravca na tržištu prometnih usluga. Paneuropski koridor VC je;;pravac od velikog značenja za hrvatski i europski gospodarski i prometni sustav.;;Stoga se, s namjerom da se dobiju konkretni zaključci o trenutnim i potencijalnim;;količinama robnih tokova na koridoru VC, u radu analiziraju relevantni indikatori;;formiranja robnih tokova. Analizom relevantnih makroekonomskih indikatora definirani;;su glavni vanjskotrgovinski partneri Hrvatske, dinamika, vrijednost količina;;i usmjerenost robnih tokova Hrvatske te usmjerenost vanjskotrgovinske i prekomorske;;razmjene europskih država. Temeljem relevantnih statističkih podataka u;;radu se analiziraju: struktura robnih tokova u zavisnosti od vrste tereta, intenzitet;;robnih tokova (količina), dinamika robnih tokova (kretanje količine robnih tokova;;u određenom periodu) te usmjerenost robnih tokova. Posebno je analiziran;;promet luke Ploče kao strateške tranzitne točke koridora VC te usmjerenost robnih;;tokova prema srednjoeuropskom tranzitnom zaleđu koje, kao tržišni segment gravitira;;analiziranom koridoru. Rezultati istraživanja upućuju na zaključke o prognozi;;robnih tokova, potencijalnoj prometnoj potražnji i prometnom tržištu koje gravitira;;analiziranom prometnom pravcu