Pouzdanost brodskih sustava - Bukša, Ante (Array, 2008)
Pri analizi pouzdanosti složenih brodskih sustava neophodno je odrediti pouzdanost;;komponenata podsustava, kao i pouzdanost cijelog sustava. Sustav;;goriva dizelskog motora prikazan je kao složeni tehnički sustav koji se sastoji od;;pasivno paralelnih i djelomično paralelnih podsustava vezanih u seriju. Analizirana;;je pouzdanost sustava goriva dizelskog motora za jedan cilindar, kao i pouzdanost;;sustava goriva dizelskog motora u cjelini. Veća pouzdanost sustava;;goriva dizelskog motora dobije se ako je manja stopa kvara, i veći broj paralelno;;vezanih komponenata redundantnih podsustava. Dokazano je da je pouzdanost;;sustava goriva dizelskog motora u cjelini veća od pouzdanosti sustava goriva;;dizelskog motora za jedan cilindar. Predlaže se da povećanje pouzdanosti brodskih;;sustava mora ići u smjeru izbora kvalitetetnije komponente (manje stope;;kvara) i boljeg održavanja