Ilija Jakovljević - hrvatska žrtva totalitarizma XX. stoljeća : uz 110. obljetnicu rođenja i 60. obljetnicu smrti - Lončarević, Vladimir (Array, 2008)
Sažetak: Dr. Ilija Jakovljević (Mostar, 21. X. 1898. – Zagreb/?/, 28. X. 1948), književnik, novinar, urednik i pravnik. Između 1915. i 1930. godine bio je sudionik Hrvatskog katoličkog pokreta, kada je, uz ostalo, djelovao kao član Hrvatske pučke stranke, član Kola hrvatskih književnika, napisavši više studija i članaka o katoličkim piscima i katoličkoj književnosti. Ne odrekavši se kršćanskih načela u javnome djelovanju, nakon toga djeluje kao novinar i političar u sklopu Hrvatske seljačke stranke. Bio je urednik književnog časopisa Savremenik i predsjednik Društva hrvatskih književnika. Tijekom II. svjetskog rata interniran je u logor Stara Gradiška, a poslije pušten. Podkraj rata pod prijetnjom ponovnog uhićenja odlazi u partizane, a nakon završetka rata vraća se odvjetničkom pozivu. Godine 1948. uhićen je u sklopu istrage u "slučaju Hebrang". Njegova smrt u zatvoru nije rasvijetljena. Ovaj članak, osim donošenja osnovnih biografskih podataka, osvjetljava njegov doprinos u književnosti i kulturi te njegovo suprotstavljanje totalitarizmima XX. stoljeća, čija je bio žrtva