Gimnazijsko obrazovanje Hrvata u organizaciji crkvenih redova tijekom 16. i 17. stoljeća - Lukaš, Mirko (Array, 2008)
Sažetak: Cilj je ovoga istraživanja bio istražiti početke gimnazijskoga obrazovanja u organizaciji crkvenih redova u Hrvatskoj tijekom 16. i 17. stoljeća. Od velikoga je značaja za naše gimnazijsko obrazovanje 1503. godina i dolazak pavlina u Lepoglavu i otvaranje prvoga višega zavoda, tj. gimnazije u kontinentalnoj Hrvatskoj. Zatim se svojim velikim radom na prosvjetiteljskom polju ističu isusovci koji su u promatranom razdoblju, utemeljili srednje gimnazijsko školstvo u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku. Isusovci su svoj rad temeljili na jedinstvenom obrazovnom programu koji su realizirali u svim zemljama Europe gdje su otvorili samostane i škole. Na taj su način gimnazije u Hrvatskoj bile u gimnazijskom sustavu i rangu ostalih obrazovnih ustanova u Europi. Franjevački crkveni redovi prilagodili su svoje srednjoškolsko obrazovanje okruženju u kojemu su otvarali samostane, tako da su njihove takozvane gramatičke škole manje zahtjevne i u rangu su nižih isusovačkih gimnazija