Helenistički grobovi kod rasadnika palmi u Visu = Hellenistic graves at the palm nursery in Vis - Čargo, Boris (Array, 2008)
Sažetak: U tekstu se objavljuju tri helenističke grobnice s brojnim keramičkim prilozima pronađene godine 1952. kod rasadnika palmi u Visu. Autor iznosi mišljenje da su pronađeni grobovi bili smješteni uz gospodarski objekt, nasuprot mišljenju da se radi o novoj isejskoj nekropoli. U grobove je bilo položeno od 31 do 37 predmeta, koji pripadaju različitim keramičkim stilovima: gornjojadranskoj keramici, Gnathia keramici, keramici s crnim premazom te običnoj finoj keramici (plain ware). U grobovima je nađen i jedan željezni strigil. Nije nam poznato koji su predmeti pripadali kojoj grobnici, jer su do dolaska arheologa svi nalazi vec bili izvađeni iz grobnica. S obzirom na brojnost pojedinih predmeta i samo tri groba, autor pretpostavlja da je svaki grob sadržavao oinohou, peliku, skifos i piksidu, dakle predmete koji se mogu vezati uz kulturu pijenja vina (osim pikside) i koji svjedoče da je vinogradarstvo i vino imalo istaknutu ulogu u gospodarstvu i životu isejske zajednice, što se ogleda i u pogrebnom ritualu. Ukopi kod rasadnika započeli su krajem 4. ili na samom početku 3. st. pr. Kr. istovremeni su i tipološki istovjetni s onima na Martvilu i Vlaškoj njivi (zapadnoj i istočnoj isejskoj nekropoli). Ukopi su iz razdoblja potpune afirmacije grada, kada Issa, kao grad rastućeg gospodarstva, započinje penetraciju na okolne južnojadranske i srednjojadranske prostore istočnog dijela Jadrana, s ciljem osnivanja vlastitih naseobina i svetišta, stvarajući svoju sympoliteia