Prilog poznavanju spona s korpusom u obliku slova S = A contribution to understanding S-shaped clasps - Ilkić, Mato (Array, 2008)
Sažetak: U članku su autori obradili deset dosad nepoznatih spona s korpusom u obliku slova S, koje su pronađene prigodom različitih zemljanih radova na nekoliko lokaliteta u Hrvatskoj i susjednim državama. S obzirom na to da je rijec o rijetkoj vrsti artefakata - poznato ih je tek nekoliko desetaka - noviji takvi nalazi znatno pridonose, među inim, spoznaji o njihovoj tipologiji i rasprostranjenosti. O toj vrsti arheološke građe malo se zna. Naime, često za tu skupinu artefakata nedostaju precizni podatci o mjestima i okolnostima pronalaska. To je znatno otežalo njihovu interpretaciju. Starije takve nalaze mnogi su znanstvenici različito vremenski opredjeljivali, uglavnom ih pripisujuci razdoblju seobe naroda. Naime, u stručnoj literaturi prevladava mišljenje da ta vrsta arheološke građe zapravo pripada Istočnim Gotima. Međutim, autori ovoga članka ističu nekoliko činjenica koje upućuju na to da spone s korpusom u obliku slova S vjerojatno ipak valja pripisati rimskoj provincijalnoj baštini, i to 3. i 4. st. Već sam po sebi prikaz zmijolike glave razjapljenih usta s krestom iznad tjemena, figurativni ukras koji se često nalazi na takvim sponama, nije bio nepoznat rimskome svijetu. Dapače, takav prikaz zmaja (draco) bio je sastavni dio jedne vrste bojnoga stijega, isprva rimske konjice, a poslije i drugih rodova vojske anticke velesile. Također, takvom zmijolikom glavom često su ukrašene mnogobrojne i veoma rasprostranjene pređice koje sigurno pripadaju kasnoantickome razdoblju. Naposljetku, iznimno važan nalaz za datiranje spona s korpusom u obliku slova S potječe iz jednoga, doduše slabo poznatoga rimskoga groba otkrivenoga u Bosiljevu. Naime, ondje je takva spona nađena zajedno sa sidrastom fibulom, vrstom koja grobnu cjelinu datira najkasnije u pocetak 3. st