Naručiteljska djelatnost Jurja Branjuga, "biskupa graditelja" : gradnja i opremanje župne crkve sv. Ladislava u Pokupskom kao odraz kulturnih i političkih ideja kraja 17. i prve polovine 18. stoljeća u Zagrebu - Botica, Dubravka (Array, 2009)
Sažetak: U razdoblju prve polovine 18. stoljeća na području Zagrebačke biskupije dolazi do snažnog zamaha u izgradnji, osobito na područjima koja su oslobođena u ratovima s kraja 17. stoljeća. U obnovi i revitalizaciji opustošenih područja biskupije veliku su ulogu imali zagrebački biskupi, koji na svojim posjedima jugoistočno od Zagreba podižu važne građevine. Osobito se ističe zagrebački biskup Juraj Branjug (biskup od 1723. do 1748.), a među njegovim arhitektonskim narudžbama važno mjesto ima gradnja nove župne crkve u Pokupskom