The long-term decline of the Chamelea gallina L. (Bivalvia: Veneridae) clam fishery in the Adriatic Sea : is a synthesis possible? - Romanelli, Michele (Array, 2009)
Od ranih 70-ih relativno veliki dio ulova školjkaša bio je zansnovan na uporabi hidrauličnih dredža i bio je u porastu, naspram kasnijem padu ulova, duž talijanske obale Jadranskog mora (središnji Mediteran)