Wind turbine control for high turbulent winds - Jelavić, Mate; Perić, Nedjeljko (2009)
Neprekidni porast kapaciteta vjetroenergetskih postrojenja uvjetovan rastućim potrebama za električnom energijom dovodi do zahtjeva za instalacijom vjetroagregata u predjele sa složenim reljefom koji uvjetuje vrlo turbulentne vjetrove. Upravljanje vjetroagregatom pri takvim vjetrovima vrlo je složen zadatak koji često nije mogu´ce ostvariti klasičnim sustavom upravljanja. U ovom radu opisan je novi pristup upravljanju vjetroagregatom namijenjen za rad vjetroagregata pri izrazito turbulentnim vjetrovima. Pristup se zasniva na kombiniranom upravljanju elektromagnetskim momentom generatora te kutom zakreta lopatica vjetroturbine. Pritom se elektromagnetski moment generatora koristi pri udarima vjetra kao privremeni kočni moment koji potpomaže aerodinamičko kočenje ostvareno zakretanjem lopatica vjetroturbine. Opisani pristup upravljanju vjetroagregatom otvara mogućnost električnog preopterećenja generatora i frekvencijskog pretvarača ukoliko sustav upravljanja nije adekvatno projektiran. Stoga je u radu izveden postupak projektiranja sustava upravljanja koji jamči siguran rad sustava u svim pogonskim uvjetima. U radu je najprije opisan klasični sustav upravljanja vjetroagregatom te postupci za njegovo projektiranje. Nakon toga, objašnjen je predloženi novi koncept upravljanja te je opisan postupak projektiranja sustava upravljanja. Predloženi koncept upravljanja ispitan je pomoću profesionalnog simulatora vjetroagregata i uspoređen s klasičnim sustavom upravljanja. Simulacijska analiza napravljena je prema međunarodnim normama za vjetroagregate
Bibliografija: 21 jed
Sažetak
Keywords: Upravljanje vjetroagregatom