Identification of unmanned underwater vehicles by self-oscillation method - Mišković, Nikola, inženjer elektrotehnike (Array, 2009)
Upravljanje bespilotnim ronilicama predstavlja zahtjevan zadatak budući da ronilice pokazuju snažno spregnuto i nelinearno ponašanje u nepredvidljivim i često nepoznatim okruženjima. U svrhu uspješnog projektiranja viših razina u njihovoj upravljačkoj hijerarhiji, potrebno je dovoljno dobro poznavati parametre matematičkog modela plovila. Ovi se parametri mogu znatno mijenjati ovisno o opremi i drugim uvjetima tijekom misije, stoga su uobičajeni, vremenski zahtjevni identifikacijski postupci neprikladni. Članak opisuje postupak koji koristi vlastite oscilacije za određivanje inercije i otpornosti bespilotnih ronilica. Postupak je lako primjenjiv u terenskim uvjetima i daje zadovoljavajuće rezultate. Linearan i nelinearan model zaošijanja, zaranjanja i napredovanja mogu´ce je identificirati. U radu su prikazani eksperimentalni rezultati dobiveni na identifikacijskim ekperimentima zaošijanja na stvarnoj ronilici. Uz navedeno, ista metodologija je iskorištena za odlučivanje o modelu koji prikladno opisuje stvarnu ronilicu. U radu su opisane i preinake predloženog algoritma za sustave s transportnim kašnjenjem i diskretne sustave, kao i procjene pogrešaka u određivanju parametara koje su posljedica kvantizacije