Model-based stochastic inversion of coil impedance for determination of tube inner radius and electromagnetic properties - Vasić, Darko (Array, 2009)
U ovome smo radu formulirali stohastički inverzni problem određivanja unutarnjeg polumjera i elektromagnetskih značajki metalne cijevi iz izmjerene impedancije zavojnice. Inverzni je postupak zasnovan na Monte Carlo metodi Markovljevih lanaca i analitičkom modelu impedancije koji je razvijen ni potvrđen u našim prethodnim radovima. Mjerna nesigurnost impedancije je uključena kao apriorna funkcija gustoće vjerojatnosti. Uzorci aposteriorne funkcije gustoće vjerojatnosti značajki cijevi su dobiveni Metropolis-Hastingsovim algoritmom. Prikazali smo metodu koristeći simulirane mjerne podatke. Zaključili smo na temelju rezultata da zahtjevi na elektroničku instrumentaciju i mjerenje impedancije zavojnice trebaju odgovarati ciljanoj točnosti i preciznosti mjerenja unutarnjeg polumjera cijevi