Summer ozone concentrations in Zagreb area - Pehnec, Gordana (Array, 2009)
Sažetak: Koncentracije ozona mjerene su na tri mjesta u Zagrebu tijekom ljeta 2005. godine. Dva mjerna mjesta bila su smještena u urbanom području dok se treće mjerno mjesto nalazilo u ruralnom području udaljenom oko 30 km prema jugu od centra Zagreba. Satni prosjeci masenih koncentracija ozona kretali su se između 1 µg m-3 i 209 µg m-3. Prosječne koncentracije bile su najniže u ruralnom području, premda su povremeno zabilježene i povišene vrijednosti. Međutim, vremenski uvjeti tijekom mjerenja bili su netipični za to doba godine - tijekom ljeta 2005. bilo je mnogo kišnih i oblačnih dana. Na sva tri mjerna mjesta koncentracije ozona bile su najviše subotom i nedjeljom, a najniže četvrtkom. Svi rezultati analizirani su s obzirom na meteorološke uvjete