Differences in peak bone density between male and female students - Cvijetić, Selma (Array, 2009)
Vršna koštana masa važna je odrednica nastanka osteoporotskih prijeloma i poznato je da je veća u muškaraca nego u žena. Cilj istraživanja bio je analizirati razlike u postizanju vršne koštane mase na različitim regijama skeleta između mladih muškaraca i žena. Također je procijenjen utjecaj prehrane i tjelesne aktivnosti na mineralnu gustoću kostiju. Ispitanici su studenti u dobi od 19 do 25 godina, 51 muškog i 75 ženskog spola. Mineralna gustoća kostiju određena je metodom dvoenergetske apsorpciometrije X-zraka na kralježnici, ukupnom femuru i distalnoj trećini radijusa. Podaci o prehrani dobiveni su semikvantitativnim upitnikom o prehrani. Mineralna gustoća kostiju (BMD; g cm-2) bila je veća u studenata na svim mjerenim regijama, dok je procijenjena volumetrijska koštana gustoća (BMAD; g cm-3) bila veća u studentica. U studenata obaju spolova vrijednosti mineralne gustoće kostiju smanjuju se s porastom dobi, jedino se s dobi povećava mineralna gustoća kralježnice u muških studenata. Unos proteina, natrija i vlakana značajno je povezan s koštanom masom. Dobiveni rezultati upućuju na zaključak da muškarci kasnije postižu vršnu koštanu masu, što je najizraženije na kralježnici. U ispitivanoj grupi te se razlike ne mogu objasniti mogućim razlikama u prehrani i/ili tjelesnoj aktivnosti između muških i ženskih ispitanika